waarom wil de hond niet meer naar buiten?

  • Home
  • Blog
  • waarom wil de hond niet meer naar buiten?
  • 18/02/2024
  • Saskia Hilverink

Waarom wil de hond niet meer naar buiten?


Dit kan om verschillende redenen zijn

Angst

Dit kan komen doordat hij het buiten spannend vind. Het kan zijn dat hij geschrokken is door vuurwerk of onweer. Sommige honden vinden het niet prettig om naar buiten te gaan als het donker is. Ook kunnen ze vreemde mensen of andere honden eng vinden. Pups vinden het buiten ook soms best spannend, maar ook een hond die niet zoveel gewend is, of getraumatiseerd, kan angst hebben om naar buiten te gaan.
Wat al deze honden gemeen hebben met elkaar is dat ze zich buiten niet veilig voelen.
Het is erg belangrijk dat je het heel langzaam gaat opbouwen, bij sommige honden is dan een blokje om al te veel. Wij mensen staan daar vaak niet bij stil, maar voor ons is de wereld waarin wij leven normaal. Alle prikkels zoals wandelaars, auto’s, vrachtwagens, fietsers, vreemde geluiden en geuren horen erbij, wij zijn er aan gewend. Voor een hond is dit helemaal niet normaal, ze hebben onze steun en begeleiding nodig om te leren dat het oké en veilig is.
Ga zeker de hond niet pushen om verder te lopen, sta wat langer stil, laat de hond zelf bepalen wanneer hij weer verder wil lopen. Strooi wat snoepjes op de grond, daar kalmeren ze van.
Geef het wat meer tijd zodat hij de omgeving kan observeren. Vooral pups gaan wat vaker stilstaan of zitten om alles eerst rustig op te nemen.
Vind hij iets echt spannend, dwing hem dan zeker niet om door te lopen, doe eerder een paar stappen terug.
Kijk goed naar lichaamstaal, en bied steun waar nodig. Pak hem niet op, maar ga er bv. naast zitten op de hurken.
En wil hij terug naar huis, ga dan terug naar huis. Morgen is er weer een dag.
Ga hem niet overvragen om toch verder te lopen of om dichterbij een object te gaan staan. Zo bestaat er een risico dat je over zijn grenzen heen gaat, terwijl het juist voor een angstige hond zo belangrijk is om zelf de controle te houden en ervaren. Dit bevorderd namelijk het zelfvertrouwen enorm. Zelfvertrouwen kun je niet afdwingen, dit moet groeien.

Veel honden vinden het onprettig om in de regen te lopen. Doe je de deur open, en ziet je hond dat het regent? Veel honden doen snel hun behoefte en keren het liefst zo snel mogelijk weer om richting huis.
Ook kou of extreme hitte kan sommige honden tegenhouden om naar buiten te willen. Je kan hier rekening mee houden door met kou korter te wandelen, of de hond beschermen met een warme jas.
En bij extreme hitte de schaduw opzoeken, en op andere tijden naar buiten te gaan. Lekker vroeg voor dat de zon gaat schijnen, of later op de avond.

Als wandelen vervelend is door pijn, kan dit een reden zijn om niet naar buiten te willen. Let extra op signalen van ongemak om pijn uit te sluiten. Vermoed je pijn, dan is een check bij de dierenarts of dier fysiotherapeut een goed idee, al is het alleen maar voor de zekerheid. Een hond met pijn kan dit ook laten blijken door gedragsverandering, bv. Veel drukker, of uitvalgedrag naar mensen of andere honden. Ze willen aan de lijn dan graag wat meer ruimte om zich heen.
Het kan ook zijn dat zijn halsband of tuig niet passend zit. Dit kan ook voor ongemak zorgen, het lopen is zo niet prettig. Hij heeft de riem gekoppeld aan het naar buiten gaan, en wil niet meer mee.
Het kan dus aan meerdere dingen liggen waarom een hond niet of niet meer naar buiten wil om te wandelen. Kijk en observeer dus goed, elke hond is anders.
Heb je zelf problemen met jou hond? Vind hij het buiten niet prettig? Of is het gedrag buiten veranderd? Neem dan contact op, en ik loop graag een keer mee.

Saskia









 
Share our website