Waarom markeren honden?

  • 02/02/2024
  • Saskia Hilverink

Waarom markeren honden?


Honden markeren omdat ze hun aanwezigheid kenbaar willen maken aan anderen in dezelfde omgeving.

Dit doen ze om zich kenbaar te maken, en  zich veilig te voelen. Dit om eventuele conflicten te voorkomen bij een fysieke confrontatie met een andere hond. Nog voor ze elkaar echt hebben ontmoet, kennen elkaar dus al via geur. Vergelijk het met het plaatsen van een profiel op sociale media.

Zowel reuen als teven vertonen markeer gedrag.Liefst zo hoog mogelijk, zodat de wind de geur goed verspreid.
Wandelen in een ruimte waar veel vreemde geuren zijn is best spannend voor een hond. In de meeste gevallen zitten ze aan de lijn, daardoor zijn ze beperkt, en hebben zo geen volledige controle hoe te gedragen met een eventuele confrontatie met een andere hond.
Dit maakt vele honden onzeker. Vandaar dat sommige honden heel veel willen markeren. Ze willen dus zoveel mogelijk geur achterlaten zodat de ander zijn aanwezigheid niet kan missen.

Dan snap je dus nu ook dat markeer gedrag van de hond normaal communicatie gedrag is. Je hoeft er dus niets aan te doen, integendeel, wanneer je het markeren gaat bestraffen, zal de hond meer stress ervaren, en daardoor juist meer gaan markeren om zich veilig te voelen.
Wat je natuurlijk wel kan doen is voorkomen dat hij tegen objecten aan gaat plassen wat men liever niet wil. Dan neem je gewoon wat meer afstand. Misschien is het nodig om hem meer steun en begeleiding te bieden, zodat hij zich zekerder gaat voelen, en minder behoefte heeft om te markeren.

Sommige honden kunnen ineens zijn eigen territorium gaan markeren. Dit kan dus ook ontstaan bij een hond die eerst zindelijk was, en in huis begint te markeren. Als een medische oorzaak is uitgesloten kan het heel goed zijn dat de hond thuis veel stress ervaart.
 Dit kan ook ontstaan als er een nieuwe hond of baby bij gekomen is, of als iemand in het gezin niet lekker in zijn vel zit. Honden voelen emoties en spanning feilloos aan. Hier kunnen best veel honden last van hebben. Ze voelen zich niet meer veilig, of ervaren veel onrust. Belangrijk is om dit goed te begeleiden, zodat er snel weer rust en duidelijk is voor de hond.

Puberende honden markeren veel meer dan volwassen honden. De hormonen spelen hierbij een grote rol. Die zijn wel 7-8 x hoger als bij een volwassen hond. Naarmate ze ouder worden krijgen ze meer interesse voor geuren van andere honden. Ze voelen zich al heel wat, maar zijn ook best vaak onzeker. Toon hier begrip voor, en straf het markeren zeker niet af.

Wil je meer weten over markeren? Heb je een hond wat heel veel markeert? Of wil je meer weten over geur communicatie? Neem contact op, en ik kijk graag een keer mee.

Saskia







 
Share our website