Het belang van voldoende slaap bij honden is essentieel, vooral bij jonge pups.
Slaap helpt hen fysiek te herstellen en draagt bij aan hun mentale en emotionele ontwikkeling. Bij pups is dit nog crucialer, omdat ze in een intense groeifase zitten.
Hun hersenen en lichaam ontwikkelen zich snel, en slaap is nodig om al die nieuwe informatie en indrukken te verwerken.
Wat veel mensen niet weten, is dat pups vaak oververmoeid raken zonder dat ze het doorhebben. In plaats van slaperig te worden, worden ze juist druk en hyperactief.
Dit uit zich in gedrag zoals overmatig happen, bijten en niet goed luisteren. Dit soort gedrag wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd: veel mensen denken dat de pup extra aandacht of spel wil, terwijl de pup eigenlijk te moe is. In zulke gevallen helpt het juist om de pup tot rust te brengen, in plaats van nog meer te stimuleren.
Het is daarom belangrijk om een pup regelmatig rust te geven en een rustige omgeving te creëren waarin hij ongestoord kan slapen.
Pups hebben soms hulp nodig om hun rust te pakken, omdat ze zelf nog niet goed kunnen inschatten wanneer ze oververmoeid raken.
Wat erg goed kan helpen is, dat je een kleedje op de grond legt, hier wat snoepjes op strooit.
Lijn de pup aan, en strooi wat snoepjes op het kleed. Laat hem of haar de snoepjes opzoeken, en zorg dat de lijn niet te lang is.
Doordat er gesnuffeld wordt naar de snoepjes, maakt de pup zichzelf rustig. Snuffelen kalmeert. De meeste pups vallen na een paar minuten heerlijk in slaap.
Of ze zijn nu zo rustig, dat als je ze in de bench legt met deels een dekentje ervoor, ze direct gaan slapen.
Heel vaak wordt een pup in de bench gelegd als hij nog heel opgewonden is, dit geeft alleen maar frustratie of angst.
Het zorgt er juist voor dat de bench niet als veilige ontspannen plek wordt ervaren. Eerst moeten ze dit leren.
Een bench leer je in hele kleine stappen aan. Het advies om de pup maar te laten huilen is echt achterhaald... Er werd dan gezegd, laat ze maar, anders leert hij of zij dat hij met piepen eruit mag.
Angst of frustratie is een emotie, en geen gedrag. Emotie kun kun je niet trainen!! Dit zorgt alleen maar voor onzekerheid en stress bij de pup. Slaap de eerste nachten samen. Jij naar beneden, of de pup mee naar boven. Lukt het nog niet om het deurtje dicht te doen? Geen probleem, komt echt later wel. Het gaat er in het begin juist om op verbinding en vertrouwen op te bouwen.
Ik heb zelf bij mijn eigen honden de eerste 2 nachten samen op het luchtbed gelegen, dicht tegen elkaar. De bench stond er naast. Overdag ben ik gaan oefenen met eten en snoepjes in de bench strooien. Deurtje nog niet dicht. Geef ze controle over de nieuwe situatie, stappen ze eruit, prima! Maak echt kleine stappen, wil niet te snel teveel... Geef ze de tijd.
Laat ze eerst ontspannen op een kleedje, en leg ze dan pas rustig in de bench. blijf in de buurt, en zie je dat ze wakker worden? Voor dat ze onrustig worden en eruit willen, zet jij het deurtje open.
Gaat dit overdag goed? Dan pas ga je de nacht trainen. De eerste keer hetzelfde als overdag. Eerst een rustige gemoedstoestand, dan pas in de bench.
Deurtje dicht, en jij dichtbij op het luchtbed. Rommel een beetje zodat ze horen dat jij er bent.
Worden ze wakker in de nacht? Voordat ze gaan piepen, haal je ze eruit en gan je naar buiten. Soms lukt het niet om ze dan weer in de bench te leggen.
Neem dan een stap terug, en laat ze dan de rest van de nacht bij jou slapen.
Nee, nogmaals, je leert ze niet bij jou in bed slapen, je leert op deze manier langzaam de bench aan.
Mijn eigen ervaring hiermee is dat ze binnen een week heerlijk en ontspannen in de bench slapen.
Vaak worden ze rond 6 uur wakker omdat ze dan echt moeten plassen. Zet anders de wekker om kwart voor 6, en ga naar buiten voordat hij het zelf aangeeft.
Zo voorkom je dat hij gaat leren dat hij eerst moet blaffen voordat jij komt. Dit is wel gedrag, en wil je graag voorkomen. Leer ze dat dit niet nodig is.
Je merkt dat deze tijd steeds later wordt, tot het tijdstip dat je zelf eruit gaat.
Bij de ene hond gaat dit sneller dan bij de ander. Elke hond is anders, houd hier rekening mee.
Let ook even op hoelaat de laatste maaltijd is. Meestal 1 tot 2 uur later moeten ze poepen. Zorg dat dit voor de nacht gebeurd is. En laat ze vlak voor het slapen gaan nog even plassen.
Vind je het lastig om in te schatten hoeveel rust een hond nodig heeft? Of loop je vast met het aanleren van een bench?
Neem dan eens contact op, dan kom ik een keer langs, en gaan we samen aan de slag! We gaan kijken wat het beste past bij jullie hond.
Succes!
Saskia
Reageer