Kunnen honden dromen?

  • 19/04/2024
  • Saskia Hilverink

Kunnen honden dromen?


je hebt het vast wel eens gezien, dat de hond droomt. Zijn ogen bewegen zich achter de oogleden, zijn lijf maakt bewegingen, en zijn poten trappelen. Soms maken ze ook geluiden, grommen, piepen en zachte korte blaf geluiden.

Dromen zijn vaak herbelevenissenvan nieuwe informatie en activiteiten die een individu heeft meegemaakt.
Dromen vinden uiteraard altijd plaats wanneer de hond slaapt.
Slaap is heel erg belangrijk voor het algehele welzijn, slaapgebrek kan ernstige fysieke en of lichamelijke problemen geven. Dit is zowel bij dieren als bij mensen het geval.

Veel belevenissen wat de hond meemaakt als hij wakker is, worden verwerkt tijdens het dromen. Kan de hond moeilijk in slaap komen, dan wordt deze informatie niet verwerkt. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor zijn gedrag.

Wanneer honden gaan slapen, en dit geld ook voor mensen,komen ze eerst in een SWS slaap. Hierin zijn de hersenen minder actief, het lichaam is dan nog wel actief. Nog niet alle spieren zijn in rust. In deze slaapfase wordt de hond nog snel wakker als hij wat hoort.

Later komt hij in de REM slaap. Nu is het hele lichaam meer uitgeschakeld, maar de activiteit in de hersenen neemt nu juist toe.
Na ongeveer 25 min. gaan de ogen snel heen en weer bewegen achter zijn oogleden, de ademhaling is opervlakkig, hij kan geluiden maken, en de poten kunnen snel heen en weer bewegen.

Door verschillende wetenschappelijke onderzoeken bij mensen, maar ook bij honden weten we dat de slaapsystemen en hersengolven tijdens de slaap bij mensen en honden vergelijkbaar zijn.
Maar waar wij mensen  beschikken over abstracte fantasie, heeft een hond deze niet.

Het is dus aannemelijk dat een hond niet droomt dat hij op een onbewoond eiland is, of dat hij leeft als kasteel hond in de middeleeuwen.
Hij droomt waaschijnlijk over zijn wandeling in het bos, of dat hij aan het rennen is met een hondenvriend uit de buurt. 

Ook dromen grote en kleine honden anders. Volgens onderzoeken speelt de leeftijd ook mee in zijn slaapritme.
Pups slapen uiteraard heel veel,en ze moeten ook dromen om alles wat ze meemaken tijdens het wakker zijn nieuw voor ze is. Pups hebben dus enorm veel informatie om te verwerken tijdens de slaap.

Ook kwamen ze erachter dat bv. een dwergkees misschien om de 10 min. droomt, en een grote herder maar eens per uur. Aan de andere kant droomt de dwergkees gemiddeld maar 1-5 minuten, terwijl de herder soms wel 10 min. aan 1 stuk door droomt.

Het is dus heel erg belangrijk dat een hond ongestoord moet slapen om in de REM slaap te komen. En ook lang genoeg moet slapen om te kunnen dromen.
Zorg er dus voor dat de hond een rustige prikkelarme plek heeft om ongestoord te kunnen slapen. En dat niemand de hond onnodig wakker maakt.

Als je de slapende hond echt wakker moet maken, dan roep je rustig zijn naam, zonder dat je hem aanraakt. Er gebeuren enorm veel bijtincidenten doordat de hond gestoord wordt bij het slapen.. Vaak schrikken ze wakker, en kunnen dan in een reflex happen. Of de hond geeft duidelijk aan dat hij geen behoefte heeft om op te staan. 
Leer ten aller tijde dat kinderen nooit een slapende hond storen! Zijn slaapplek is echt alleen van de hond, en geen speel plek voor de kinderen.

Heb je een hond thuis die weinig slaapt? Of lastig in slaap kan komen? Wil je meer weten over een prikkelvrije slaapplek? neem dan eens contact op, dan kijk ik met jullie mee, zodat de hond weer lekker kan dromen.


Saskia

Comments (1)
Anja Honings

Beste Saskia, Wij zijn fam. Honings uit Borne en hebben sinds ca. 8 weeken en griekse straathond van nu 7 manden in huis, een hartstikke lief hond, heeft 100% vertrouwen in ons, maar ook nog ontzettend bang voor bepaalde dingen, misschien dat u ons advies kunt geven hoe wij bepaalde dingen het beste op kunnen pakken ( trekken aan de lijn, wennen aan het auto rijden ....) Wij horen heel graag van u Met vriendelijke groet, Anja Honings Mobiel: 0653537036

Share our website