Hoi is genoeg!

  • 21/12/2023
  • Saskia Hilverink

Deze week had ik een aantal  afspraken bij mensen thuis.
Er was 1 hond bij die vreemde mensen vreselijk spannend vind. Toen ik éénmaal binnen was, stelde de eigenaar haar gerust, en gaf haar wat lekkers om op te kauwen. Ik keek kort naar haar, en zei hoi, en went mijn blik af opzij. Ik koos bewust een stoel wat verder bij haar vandaan, met de rug naar haar toe. Ze kwam na 10 min. Heel voorzichtig bij mij, en snuffelde wat aan mijn benen. Ik liet haar gaan, en bleef stil op mijn stoel zitten. Na 2 minuten ging ze rustig bij ons liggen op het kleed.

Een andere hond zei heel vrolijk ’hoi’ terug tegen mij met een zachte open blik in zijn ogen, zijn hele lijf ging heen en weer, net als zijn staart. Hij snuffelde uitgebreid aan mij. Toen hij daarmee klaar was, ging hij lekker languit liggen in zijn mand.

Bij de laatste kwam ik binnen, begroette ik de eigenaar, deed mijn jas uit en ging zitten. Ik knikte naar de hond, keek hem kort aan, en zei hoi, Ik werd even kort besnuffelt, bleef rustig zitten, en richtte mijn aandacht op de eigenaar.

Best vaak zijn mensen verrast, jij bent toch echt een hondenmens? Wil je mijn hond niet aaien?
Nee dat wil ik niet. Nou, ja… dat wil ik wel, maar ik doe het niet, tenzij de hond dit nadrukkelijk wel wil.
Honden aaien en knuffelen is een mensending. Wij doen dat omdat het ons een fijn gevoel geeft. Maar wat wil de hond? Vind hij dit echt wel fijn?
Als je jou goed verdiept in de lichaamstaal van de hond, laat hij duidelijk zien wat hij wel of liever niet wil.
Tuurid Ruurgaas heeft hier een mooi en duidelijk boek over geschreven, kalmerende signalen van de hond. Een aanrader voor iedere hondenbezitter!
Als je honden zelf de keuze geeft, en alle ruimte geeft om zelf te beslissen wat ze willen, dan kan het maar zo zijn dat ze jou links laten liggen. Je bent vaak wel interessant om te besnuffelen, maar niet leuk/ veilig/ of bekend genoeg om mee te knuffelen.
Respecteer  dit, en leer het vooral aan kinderen! Elke hond laat minimaal 5 signalen zien, voordat hij of zij geen keuze meer heeft, en zou kunnnen bijten… En elke hondenbeet is er 1 teveel…
Is dit raar? Nee, helemaal niet!
Kijk maar naar jezelf, jij wil toch ook niet met iedereen knuffelen?
Net als bij ons is een simpele hoi vaak de prettigste begroeting.

Saskia



 
Share our website