Het splitsen van honden

  • 18/01/2024
  • Saskia Hilverink

Wat is opsplitsen bij honden?

Opsplitsen is een kalmerend signaal bij honden. Honden zijn conflict vermijdende dieren, en willen geen ruzie. Het wordt vaak gebruikt bij bv. 2 honden waar veel opwinding of spanning is. Het zorgt ervoor dat de spanning afneemt.
Het kan ingezet worden als er 2 mensen knuffelen of elkaar een hand geven. De hond komt tussen beide.
De hond kan het ook inzetten als je zelf druk gedrag vertoont, een dansje door de kamer, of een kind op schoot neemt.
Veel mensen begrijpen opsplitsen verkeerd en denken dat het altijd met jaloezie te maken heeft.
Wanneer 2 honden in hun spel ruziën en ze worden wat gewelddadig, kan een derde hond ingrijpen door van de achter kant of van de zijkant tussenbeide te komen. Er zijn veel honden die dit niet mogen van hun eigenaar. Ze worden terug geroepen of ze krijgen een hier of blijf commando.
Ze krijgen dan niet de kans om deze unieke handeling te verrichten. Terwijl die zo belangrijk is om rust en orde te creëren. Het kan dus een escalatie voorkomen.
 
Wij mensen kunnen het opsplitsen ook gebruiken. Dit omdat alle honden dit zelf beheersen, en goed begrijpen wat het betekend.
Wanneer 2 honden wat gespannen gedrag naar elkaar vertonen, kun je er dus tussenin gaan staan, zodat er een beetje meer afstand ontstaat tussenbeide.
Als je hond staat te blaffen naar iemand, kun je er ook voor gaan staan.

Opsplitsen vergt enige oefening en inzicht. Erg belangrijk is het altijd wordt uitgevoerd op een rustige, niet bedreigende manier, liefst met de rug naar de hond toe.
Opsplitsen is een van de meest spannende signalen die honden hebben.
Het is zo mooi om te zien hoe snel ze een situatie in zich opnemen en hoe snel en effectief ze gewoon tussenbeide komen. Door er tussen te gaan staan zie je de situatie vrijwel direct veranderen, en zie je de honden kalmeren.

Veel te veel verkeerd begrepen gehoorzaamheid en controle heeft veel honden verpest…
Dit omdat ze werden afgestraft bij het inzetten van hun natuurlijke instincten om te kalmeren.
Daardoor durven of mogen ze het signaal niet te gebruiken, ze weten dan vaak niet meer wat te doen.
Ik zie vaak honden die graag willen, vertwijfeld rondlopen, en het zelfvertrouwen missen omdat het inzetten van splitsen is afgeleerd.
Verdiep je eens in de kalmerende signalen van de hond. Vind je het leuk om hier meer over te leren, neem dan contact op, en ik loop graag een keer mee.
Succes!

Saskia


 
Share our website