Help, hij luistert alleen als hij zelf zin heeft!

  • Home
  • Blog
  • Help, hij luistert alleen als hij zelf zin heeft!
  • 29/02/2024
  • Saskia Hilverink

 


Help, hij luistert alleen maar als hij zin heeft!..


Hij heeft bananen in zijn oren, hoort niks, en doet wat hij zelf wil.
Denk je dat de hond dit doet om jou te irriteren? Dat hij de maling heeft aan jou regels?
Durf je dan ook eens kritisch naar jezelf te kijken waarom hij nou eigenlijk niet luistert?
Want het goed beheersen van het hier komen begint toch echt bij jezelf.

Om bij het begin te starten, weet de hond daadwerkelijk zijn naam? Zijn naam zou altijd iets leuks of lekkers moeten opleveren. Heel vaak wordt de naam van de hond genoemd, zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurd, of dat er iets van hem verwacht wordt.
Ook als hij uit zichzelf bij jou komt om in te checken, ook als hij al goed luistert. Laat weten dat je hem gezien hebt. Een knuffel of een  glimlach met een open blik kan al veel betekenen. Reageer vooral als hij zelf vrijwillig de keuze maakt om bij jou te komen!
Doe je dit niet, dan heeft hij vrij weinig bij jou te zoeken. Het levert hem namelijk niets op.

Wij zijn namelijk sneller geneigd om een hond te roepen (schreeuwen op boze toon) op het moment dat het eigenlijk al te laat is. Dit is op de eerste plaats al geen fijne associatie met zijn naam en de hier. Als hij dan toch besluit om te komen, en hij krijgt op zijn donder, dan leert hij dat hem niet veel goeds oplevert.
Ik zie maar wat vaak dat ALS de hond bezig is met wegrennen, de eigenaren dan juist de hier gaan roepen….De hier is dan op dat moment het van jou weg lopen.
Probeer eerst de aandacht te trekken door een geluid t maken, of vrolijk achteruit te lopen.
Besluit de hond dan om in jou richting te komen, en je weet zeker dat hij komt, roep dan pas de hier! En beloon altijd! Dit kan ook met een spelletje, een knuffel of een dansje samen, het hierkomen is ALTIJD leuk. Maak er een klein feestje van samen.
Lijn hem ook niet altijd gelijk aan bij de eerste keer dat hij komt, laat hem als extra beloning ook eens weer weglopen naar zijn eigen keuze. Zo leert hij dat het komen naar jou altijd wat leuks oplevert.
Zo gaat hij daadwerk leren dat het in de buurt zijn bij jou prettig is.
Als je dan ook eens wat vaker de telefoon in de jaszak laat, en eens gaat opletten hoe vaak de hond contact maakt, je gaat reageren op oogcontact. Doe dit met wat lekkers of een spelletje samen, zo bouw je samen aan meer verbinding tijdens de wandeling.
Dan zul je merken dat het voor de hond, en dus ook voor jezelf, veel makkelijker en leuker maakt om bij jou in de buurt te blijven. Zo wordt je echt een team samen!
Vermijd drukke plekken met veel afleiding. Vind de hond het lastig om aan de lijn andere honden tegen te komen? Neem meer afstand, of loop een andere weg. Laat hem liever meer snuffelen onderweg, dit zorgt voor meer kalmte en ontspanning. Vanuit kalmte kan de hond namelijk zich veel beter concentreren op jou, en lukt het beter om lastige prikkels te negeren.

Je hebt nooit de volledige controle over de omgeving waar je loopt. Er kan van alles gebeuren wat voor de hond zelfbelonend kan zijn. Stel hij ruikt een vers konijnen spoor, dan kun jij op je kop gaan staan, maar zal hij het spoor toch belangrijker vinden, het is meer lonend dan jij op dat moment.
Een goede recall trainen is dus echt een must. Helemaal om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Conditioneer de naam en de hier met iets lekkers, of iets heel leuks als hij liever van een spel beloning houd.
Start altijd met oefenen in een prikkelarme omgeving, en oefen vanuit verschillende contexten. Zorg eerst dat hij het goed beheerst voordat je er meer prikkels en uitdagingen aan gaat toevoegen. Start buiten eerst eventueel aan een lange lijn. Zo houd je altijd de controle.
Beloon altijd voor het gedrag wat je wilt zien, en doe een stap terug als de hond laat merken dat het niet duidelijk is, te snel gaat, of dat hij het te moeilijk vind.
Onthoud dat alle honden te trainen zijn, ongeacht het ras, leeftijd en motivatie. Het begint toch echt bij jezelf.
Heb je moeite om de recall aan te leren bij jou hond, of vind je dat hij tijdens het wandelen weinig contact maakt met jou?
Laat het weten, dan wandel ik graag een keer mee.

Saskia







 
Share our website