Baby op komst, hoe bereid je de hond voor?

  • Home
  • Blog
  • Baby op komst, hoe bereid je de hond voor?
  • 08/03/2024
  • Saskia Hilverink

Hoe laat je een hond wennen aan een baby?

Als toekomstige ouder, of als je zelf zwanger bent, maak je je misschien zorgen hoe jouw hond zal reageren op de pasgeboren baby.
Honden zijn zoogdieren, en wat zoogdieren met elkaar gemeen hebben, is een natuurlijk reflex om voorzichtig om te gaan met hele jonge wezentjes.
De meeste honden zullen zich rustig en voorzichtig gedragen, en empathie en compassie hebben voor een pasgeboren baby.

Vaak zijn de ouders al druk met plannen maken wat te doen als de baby geboren is. Maar waar de meeste zich niet van bewust zijn, dat de hond natuurlijk al lang weet dat er een baby op komst is. Zodra je zwanger bent, ruikt en voelt de hond dit, soms nog wel eerder dan de aanstaande moeder zelf!
Gedurende de 9 maand zwangerschap is de hond met de moeder maar ook met het ongeboren kind in verbinding.

Dus eigenlijk kent de hond de baby dus al, voor dat het daadwerkelijk geboren is. Wat vaak opvalt aan de hond, is dat hij aanhankelijker is naar de as. Moeder. Of buiten wat alerter en beschermend is in bepaalde situaties. Je ziet ook vaak dat de hond zich meer gaat aanpassen aan de wandel snelheid, en veel minder trekt aan de lijn bij de zwangere.
Maak je dus niet te veel zorgen dat het wennen aan elkaar problemen gaat geven. Dit geeft alleen maar meer stress, en dit voelt de hond ook.

Ga ook niet anders met de hond om, doe gewoon wat je anders ook doet. Ga nu ook niet de hond extra in contact brengen met baby’s of kleine kinderen. Dit is echt niet nodig. Hij weet echt wel het verschil tussen een vreemd kind, en het aanstaande gezinslid.
Je ziet vaak dat de jonge ouders ineens veel strenger naar de hond zijn. Ze willen eventuele problemen voorkomen voor de toekomst. Vaak heeft dit juist een omgekeerd effect. De hond ervaart juist de onzekerheid en angsten van jou en wordt hierdoor zelf ook onzekerder.

Tuurlijk is het erg belangrijk dat je de hond goed kent, en inzicht hebt in lichaamstaal, emoties en gedrag van de hond. Hoe gaat hij om met mensen? Heeft hij positieve ervaringen met kinderen?
Hoe reageert hij op drukte en stress? Hoe reageert hij op vreemde geluiden? Is hij snel onzeker of angstig? Of springt hij veel op, vertoont veel druk gedrag , en blaft naar vreemden? Dit zijn vaak honden met sociale angst, die kunnen best gestrest zijn door de fysieke aanwezigheid van de pasgeboren baby en de geluidjes die een baby maakt. Ook begrijpen ze vaak het gedrag van de jonge ouders niet. Een pasgeboren baby zorgt ook vaak bij de ouders voor stress en zorgen.

Dit is voor een gevoelige of angstige hond best lastig in het begin. Vooral bij deze honden laat je ze extra wennen aan de baby als je zelf nog zwanger bent. Laat ze lekker dicht bij je liggen, liefst tegen de zwangere buik. Als de baby eenmaal geboren is, laat je elkaar op een rustige en ontspannende manier kennis maken. Veilig op de arm, en geef duidelijk de grens aan, en beloon voor rustig gedrag. Laat de baby nooit alleen in dezelfde ruimte met de hond als je er zelf niet bij bent. Werk met hekjes om te begrenzen van bepaalde ruimtes. Vooral als de baby de leeftijd krijgt als ze gaan kruipen. Veiligheid staat altijd voorop!

Als je op een ontspannende en veilige manier de hond vertrouwd laat worden met de baby, zie je al heel snel dat de hond heel snel accepteert dat er een nieuw gezinslid bijgekomen is.
Jou eigen houding heeft de meeste invloed op de hond. Zoek de juiste balans tussen zelfvertrouwen en rust, zodat je op een duidelijke manier met de hond kunt omgaan. Loop niet te snel van stapel, maak babystapjes in de opvoeding samen.

Dus
  • honden zijn zoogdieren, en weten van nature om te gaan met jonge dieren en baby’s.
  • de hond weet al voordat de baby er is, dat je zwanger bent.
  • Ken de hond, verdiep je in lichaamstaal en gedrag.
  • Honden met sociale angst maak je babystapjes in de gewenning, en staat veiligheid voorop!
  • Help de hond door de juiste steun te bieden, wees duidelijk, en werk vanuit een rustige gemoedstoestand.

Verwacht je een baby, of merk je dat er veel spanning is tussen de baby en de hond? Of wil je graag weten hoe je dit het beste kan aanpakken voordat de baby er is? Neem dan eens contact op, dan kijk ik mee bij jullie thuis. Zodat er een goede basis wordt gelegd voor een fantastische combinatie van kind en hond.

Saskia

 
Share our website